ავტორიზაცია
ბუნებრივი ანტიოქსიდანტები
ავტორი: ელენე ლომაძესაკვანძო სიტყვები: თავისუფალი რადიკალები, ანტიოქსიდანტები, ღვინო, ვიტამინები
ანოტაცია:
ორგანიზმში სხადასხვა გზით წარმოქმნილი თავისუფალი რადიკალები ისინიადდვილად შედიან ქიმიურ რეაქციებში და აქვთ უნარი განახორციელონ ჯაჭვურირეაქციები, აზიანებენ ცილებს, თავისუფალ ამინომჟავეებს, ლიპიდებს,ლიპოპროტეინებს, ნუკლეინის მჟავეებს, იწვევენ ლიპიდების ზეჟანგვით დაჟანგვას,რაც საბოლოოდ უჯრედის დაზიანებას და ორგანიზმის დაღუპვას იწვევს. მათთანბრძოლაში გამოიყენება ანტიოქსიდანტები, რომლებიც წამოადგენენ ჟანგვისდამრთგუნველებს, ახდენენ მათ განეიტრალებას, გადაყავთ ნაკლებად აქტიურმდგომარეობაში. ძალიან კარგ ბუნებერივ ანტიოქსიდანტებს წამოადგენენვიტამინები როგორიცაა E და C ვიტამინი და სხვა ბუნებრივი პროდუქტები :ღვინო ,განსაკთრებით კახური წესით დამზადებული , თაფლი და სხვა ხილ-ბოსტნეული . ამიტომ მათი ყოველდღიური მიღება მნიშვნელოვანია ადამიანისჯამრთელობისთვის.